Udklip af video til grundvand

Video: På mission for at beskytte grundvandet

Undergrunden er fuld af vand, som i Danmark udgør næsten alt vores drikkevand. Flere steder kan det være truet af forurening, og det prøver forskerne at komme i forkøbet. Kom med i felten og laboratoriet på et af projekterne her.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Danmark har vi en stor grundvandsressource, som det gælder om at værne om til de fremtidige generationer. Hvis vi fortsat skal kunne pumpe rent vand op fra undergrunden, er det nødvendigt at sætte ind over for forurening fra blandt andet det nitrat, der gødes med på markerne.

Det er dog en svær øvelse, da mange landmænd er afhængige af at kunne gøde med nitrat for at få et tilfredsstillende udbytte. Derfor arbejder et hold forskere på projektet Mapfield med at finde ud af, hvor der er størst risiko for, at nitraten når ned til grundvandsmagasinerne.

På de steder bør man skrue ned for gødningen med nitrat, eller slet ikke gøde, mens man andre steder kan fortsætte mere eller mindre som man plejer uden at skade grundvandet med nitraten. På den måde behøver alle landmænd altså ikke at undvære nitraten, men man kan i stedet fokusere på de områder, hvor geologien er særligt følsom overfor nedsivning.

Jens Aamand er mikrobiolog hos Afdeling for Geokemi på De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, og han tager os med ud på en af markerne i forsøget, hvor der tages borekerner op til analyse i laboratoriet.

I laboratorierne undersøger forskerne, hvordan jordens mikroorganismer hjæper med til at fjerne nitraten, og i hvilken dybde de findes på de forskellige marker, hvor der er forskellig geologi.

Projektet Mapfield er ved videoens udgivelse ikke afsluttet, men resultaterne viser indtil videre, at der er enormt stor forskel på geologien under de danske marker, og på hvor langt nitraten når ned, før dele af den omsættes af mikroorganismer. Det tyder altså på, at det kunne give mening at lave forskellige regler for gødning med nitrat i forskellige områder.


Ekspert logo

Mød eksperten

Jens Aamand
Forskningsprofessor ved Afdeling for Geokemi, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)


Flere indlæg