3D-kort over Danmark

Vil du vide mere?

Her kan du finde ekstra læsning og eksterne links om geotermisk energi og forskningen, der beskæftiger sig med det.

Som med alt andet materiale i Geoviden og på geoviden.dk, bedes gengivelse ske med tydelig henvisning.

Fire store sandstensformationer

DK kort med fire sandstensformationer

Se et kort over, hvordan fire af de største sandstensformationer i Danmark fordeler sig i undergrunden. Gassum Formationen er den største og dækker næsten hele det nordlige Danmark, Bunter dækker det sydlige, og Haldager Sand og Skagerrak Formationen dækker Nordjyllands undergrund. På den måde er der faktisk en eller flere sandstensformationer i næsten hele den danske undergrund. Det er bare ikke alle steder, den har de rigtige egenskaber til at kunne blive brugt som geotermisk reservoir.

Klik her for at se kort med sandstensformationer


Vurdering af geotermisk potentiale

Århus lokaliteten

Der er mange forskellige parametre at tage højde for, når geologer skal vurdere, hvor det giver mening at lægge et geotermisk anlæg. Her kan du læse om, hvad man typisk ser efter som det første, samt tre eksempler på indledende vurderinger fra Aarhus, Nykøbing Falster og Frederiksværk.

Klik her og læs mere om geotermisk potentiale

Se screeningsresultater fra Aarhus

Se screeningsresultater fra Nykøbing

Se screeningsresultater fra Frederiksværk


3D-kort og masser af ekstra viden om dyb geotermi

3D kort over DK

Geologer fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har lavet en webportal, hvor du både kan se et interaktivt danmarkskort over placeringen af geotermiske reservoirer, en 3D-model over reservoirernes form og fordeling og meget andet. Du kan finde en videoguide til, hvordan du bedst bruger de forskellige features her, og du kan blandt andet læse, hvordan man også kan bruge geotermiske reservoirer til at opbevare overskudsvarme i.

Besøg Webportalen


Temperatursvingninger i jorden

Temperaturgraf_

Ved en temperaturmåling i en dyb boring ved Sønderborg har forskere fra Aarhus Universitet målt den præcise temperaturstigning ned gennem jordsøjlen. Målingen starter ved jordoverfladen og går 1200 meter ned og kommer forbi i hvert fald seks geologiske enheder på vejen, hvilket man nærmest kan se ud fra temperaturkurven. Som nævnt i artiklen i Geoviden s. 25 om varmen i jorden, så er nogle bjergarter mere isolerende end andre. Når temperaturmåleren passerer gennem et lag med meget ler, f.eks. Vedsted eller Fjerritslev Formationen, stiger temperaturen hurtigere, fordi disse lag holder bedre på varmen end f.eks. sandsten og kalklag.

Klik her og se grafen for temperaturstigninger


Film: Se den seneste dybe boring i Thisted (4:38 min.)

Boring i thisten

Se boringen af den spritnye injektionsboring, der blev taget i brug i starten af 2019 i Thisted Varmeforsynings geotermiske anlæg. Den pumper det afkølede vand fra det geotermiske anlæg ned i reservoiret igen, så vandbalancen opretholdes, og går derfor over en kilometer ned i jorden fra det hul, man ser i videoen. På siden kan du også læse mere om Thisted Varmeforsyning generelt.

Se film om boring i Thisted


Flere indlæg
Ekspert grafik
Læs mere

Mød eksperterne

Læs mere om de eksperter, der bidrager med fagspecifik viden til temaet ‘Geotermi’. Eksperterne herunder er dem, der…