Grønlands kyst.

6 råd til unge geoaspiranter: “Tag det roligt” og “Nyd din hverdag”

Vi har spurgt de seks geologer og geografer fra ‘Vi arbejder med geovidenskab-temaet’ om, hvilket karriereråd de ville give til sig selv som unge. Her er deres svar.

Johanne Schmith, vulkanolog.

Johanne Schmith, vulkanolog ved Center for the Study of Active Volcanoes, Big Island, Hawaii.

“Lad være med at bekymre dig om planer og fremtiden. Du kan ikke styre det alligevel. Hav i stedet fokus på det, du kan styre nu og her – det næste, du kan gøre for at komme i en retning, du vil. Og så har jeg selv lært en vigtig lektie: Det kan godt være, at du har et ekstra gear, men du har ikke uendelig energi. Du skal passe på dig selv som menneske og sætte grænser for, hvad du vil udsætte dig selv for – også selvom det er for at få en drøm til at gå i opfyldelse. Spørg dig selv: Hvad udsætter jeg mig selv for – og hvorfor?

Det bedste råd, jeg selv har fået, er at gøre ting anderledes. Hvis noget ikke virker – for eksempel hvis jeg kører i det ekstra gear for ofte – så hjælper det ikke at fortsætte som sædvanligt. Så skal man gøre noget nyt.”

”Det går op og ned. Det er ikke en snorlige vej til succes, og så er det gjort. Det er en kontinuerlig bumletur med op- og nedture. Og det er okay.”

Læs Johannes historie her.

Portræt af Anton Grønne Kühl iført sikkerhedshjelm.

Anton Grønne Kühl, geolog i konsulentfirmaet GEO

“Slap af og nyd din hverdag, dine studiejob og dine fritidsaktiviteter. Erfaringer, du gør dig til spejder, i beredskabet, på skoleskibet, i studiejob og i planlægning af sommerlejr er guld værd. Karaktererne er knap så vigtige – det er vigtigere, at du lærer noget, og man lærer rigtig meget uden for undervisningslokalet.”

Læs Antons historie her.

Signe Hillerup Larsen hænger i reb på siden af en

Signe Hillerup Larsen, glaciolog ved GEUS

“Jeg ville give mig selv det råd at gøre, som jeg gjorde dengang: at tage det roligt. Jeg holdt en pause efter HF, inden jeg startede på universitetet, hvor jeg i øvrigt også gav mig god tid. For mig var det virkelig godt givet ud, at jeg ikke skyndte mig for at komme gennem uddannelsen, men gav mig tid til at lave andre ting også. Man skal ikke kimse ad livserfaring. Og så ville jeg også råde mig til at søge studiejob hos GEUS. Det var jeg nemlig tæt på ikke at gøre, fordi jeg tænkte, at de nok ikke kunne bruge mig. Men det værste, der kan ske, er jo, at man får et afslag. Så jeg gjorde det alligevel og fik jobbet. Og det har faktisk formet resten af mit arbejdsliv.”

Læs Signes historie her.

Portræt af Walter Brüsch med træer i baggrunden.

Walter Brüsch, geolog i ngo’en Dansk Naturfredningsforening

”Bliv geolog, eller vælg præcis det der interesserer dig mest. Så kan du vælge din vej på et senere tidspunkt i din karriere. Uddannelsen er ikke et endegyldigt valg.”

Læs Walters historie her.

Portræt af Jens Jørgen Møller

Jens Jørgen Møller, geofysiker ved GEUS

“Brug noget tid på at finde ud af, hvad der er givende for dig at lave. Du skal ikke lytte til, hvad andre siger – især ikke dine forældre. Jeg droppede selv ud af den landbrugsuddannelse, som jeg startede på efter gymnasiet, fordi jeg kunne mærke, at det ikke var det rigtige for mig. Det var før internettet, så jeg lånte en bog fra Aarhus Universitet om deres forskellige uddannelser. Der stod noget om geologi. Og der stod også, at risikoen for at blive lærer var minimal. Så den snuppede jeg. Jeg ville også råde til at drive lidt med vinden og tage de muligheder, der byder sig hen ad vejen. Det kan godt være, at det giver noget bøvl, men det kan aldrig gå helt galt. Og man kan altid gå baglæns og vælge en anden vej.”

Læs Jens Jørgens historie her.

Portræt af Mette Bendixen i farver

Mette Bendixen, geograf og adjunkt ved McGill University

”Tro på dig selv, og at du er god nok. Spørg om hjælp, hvis noget er uklart eller svært. Og bliv ved med at være nysgerrig!”

Læs Mettes historie her.

(Foto, i anvendt rækkefølge: Johanne Schmith, Anton Grønne Kühl, Johanne Uhrenholt Kusnitzoff, Danmarks Naturfredningsforening, Stine Valery Sørensen, Mette Bendixen.)

Flere indlæg