banner foto

Video: Kan Månen svare på, hvor vi kommer fra?

James Connelly var med til at måle Månens alder, som blandt andet kan bruges til at blive klogere på Jordens udvikling. Kom med ind i laboratoriet og hør om solsystemets begyndelse, samt Månens og Jordens tætte forhold.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

“Månen er ret prominent på nattehimlen, og jeg tror da, at alle gerne vil vide, hvor den kom fra,” starter James Connelly med at sige her i videoen. Og det vil man, især når det bliver klart, at det kan han og kollegene fra STARPLAN laboratorierne faktisk forklare.

Her prøver de nemlig at finde ud af, hvordan solsystemet blev dannet, og hvorvidt Jorden som livsunderstøttende planet er et universelt unikum eller ganske normal. Her kommer Månens dannelse ind, for Jorden og Månen er opstået af samme kollision mellem to andre, unge planeter.

For at få styr på historien, er man nødt til at kende rækkefølgen i hændelserne, og hvornår de skete. Hvordan det foregår, og hvordan det hjælper med at forstå det store billede, kan du høre James forklare om i videoen og/eller læse artiklen Månens alder blev målt i København.


Ekspert logo

Mød eksperten

James Connelly
Professor i geokronologi, Globe Institute, Københavns Universitet


Flere indlæg