Video: Skal vi åbne en mine?

I denne video undersøger to geologer, om deres mineralprøve fra Grønland indeholder nok sjældne jordartsmetaller til, at det kan betale sig at starte en mine.

Video
(Video: Videncenter for Mineralske råstoffer og Materialer (MiMa), GEUS)

Denne video er produceret af Videncenter for Mineralske råstoffer og Materialer (MiMa). Find den og andre spændende videoer på mima.geus.dk/videoer

Hvis man har en klippeblok og ved, at den indeholder sjældne jordartsmetaller, kan man så gå direkte ud og starte en mine der, hvor klippen kommer fra? Nej, ikke altid. Det kræver faktisk en hel del undersøgelser, før man kan vide, om det giver mening at starte en mine på stedet. Også selvom man ved, at der er sjældne jordartsmetalelr til stede.

For miner springer ikke bare op af jorden. De er faktisk helt enormt dyre og besværlige at etablere. Det kræver avanceret udstyr, store lastbiler, mandskab, infrastruktur, diverse sikkerhedsgodkendelser, miljøundersøgelser og alt muligt andet. Forberedelserne til at åbne en mine er derfor ofte mange år undervejs, og selskaberne bag vil derfor gerne vide, at der er en tilpas stor mængde sjældne jordartsmetaller at hente ud derfra.

Det kræver en stor portion geologisk viden. I denne video viser de to geologer Sebastian Næsby Malkki og Simon Hansen Serre fra Videncenter for Mineralske råstoffer og Materialer (MiMa), hvilke undersøgelser, der typisk laves, for at finde ud af, om ens mineral indeholder nok sjældne jordartsmetaller til, at en mine kan betale sig.

Læs også: To grønlandske fjelde har sjældne jordartsmetaller til 100+ år

Flere indlæg