grundvand

Podcast: Vandet i grunden – Hvordan står det til med grundvandet?

I en todelt Geoland-episode taler Mathilde Lieberkind og Emil Soltau om en af vores vigtigste ressourcer – grundvand – med hydrolog Jacob Kidmose. Han er seniorforsker i Afdeling for Hydrogeologi hos de Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og ekspert i grundvand og i, hvordan man måler på det.

I første del taler de om det helt basale: Hvad er grundvand egentlig, hvor kommer det fra, og hvor kan man finde det? De kommer også ind på, hvorfor millioner af år gammelt grundvand kan smage friskt, mens daggammelt vand i et glas kan smage ’gammelt’, problemet med forurening, hvordan og hvorfor vand renses på et anlæg, og så kigger de på hårdt og blødt vand.

Læs mere: Geoviden-tema om grundvand og klima

Portalen grundvandsstanden.dk, som Jacob Kidmose taler om i podcastepisoderne, viser den aktuelle grundvandsstand rundt om i landet, så alle kan følge med i både det nuværende niveau og udviklingen over tid. (Udklip: grundvandsstanden.dk, GEUS)

I del to taler de om, hvordan man bruger computergenererede grundvandsmodeller til at beskytte grundvandet og forudsige, hvordan grundvandsstanden vil se ud i fremtiden. De taler også om klimamodeller og fremtidsvejr: oversvømmelser, tørke, og hvordan det påvirker vores grundvand og grundvandsmagasiner. Og så fortæller Jacob, hvad han egentlig laver, når han er på feltarbejde som hydrogeolog, og hvad hans redskaber er.

Psst… du kan finde alle Geoland-episoder der, hvor du normalt finder dine podcast og abonnere på kanalen, så du får besked om nye episoder.


Flere indlæg