Podcast: Kan Emils yndlingsmineral redde Jorden?

Det smukke, grønne mineral olivin kan hive CO2 ud af atmosfæren, og findes i rå mængder i Jordens kappe. Kan man på en eller anden måde bruge det til at modvirke klimakrisen?

Geoland-værterne besøger i denne episode lektor Kristoffer Szilas fra Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning (IGN). Han forsker nemlig blandt andet i mineralet olivin, som er Emil Soltaus yndlingsmineral, og dets evne til at lagre CO2.

Mineralet findes normalt mange kilometer nede i Jordens indre, men en gang imellem transporteres det op til overfladen af tektoniske kræfter. Her bliver det ustabilt og nedbrydes ved hjælp af blandt andet CO2 fra luften. Den proces forskes der i at udnytte til at trække mere CO2 ud af atmosfæren, så vi kan modvirke den globale opvarmning.

Lyt til podcasten herunder eller der, hvor du normalt finder dine podcast.

Emil Soltau har olivin som sit yndlingsmineral og ses her med et eksemplar (Foto: Geoviden)
Mineralet olivin er omdrejnings-bjergarten i denne episode, fordi den er stabil i Jordens kappe og kan bindes til CO2. Olivinet er de mørkegrønne krystaller udenom en rød rubin. (Foto: Geoviden)
Emil, Mathilde og Kristoffer Szilas med hver sin sten med olivin i foran billede af tyndslib med olivin (Foto: Geoviden)

Flere indlæg