Vidunderlige, vidtstrakte vader

Temaintro: Vidunderlige, vidtstrakte vader

Vadehavsområdet i det sydvestlige Danmark er helt unikt set med geologiske briller,
så vi bestemte os for at lave et helt blad om det.

Sandet er blødt og vådt, og det føles lidt som smør mellem mine bare tæer. Når jeg løfter blikket, er der sand, næsten så langt øjet rækker, og på hele fladen har vandet printet et sirligt, bølget mønster ned i den blotlagte havbund. Farverne er brune og grå, himlen er blå, og det skarpe genskin i de mange pytter får mig til at misse med øjnene. I horisonten skummer bølgerne. Dér går kanten af havet, men der er langt derud lige nu, og jeg nøjes med spejde efter sæler og lade vinden ae min kind.   

Jeg står ved Vadehavet, og måske har du selv været der? Uanset hvad er det ikke svært at få øje på, hvad der er særligt ved det store vådområde, som udgør den sydligste del af den jyske vestkyst. Det er så unikt og enestående et sted, at det både er dansk nationalpark og UNESCO Verdensarv – og så må det være værd at kigge nærmere på. For Vadehavet ligner ikke noget, vi kan se andre steder i Danmark. Med landets største tidevandsforskel, vidtstrakte mudderflader og brede strande med blødt, hvidt sand (som man kan surfe på!) er landskabet helt sit eget, og i dette nummer af Geoviden er du inviteret med på tur! 

På de følgende sider kan du få et indtryk af, hvad Vadehavet er for en størrelse, når vi udfolder historien om, hvordan området blev dannet for bare 8000 år siden – det er faktisk ikke så længe siden i geologisk perspektiv. Vi dykker både ned i landskabets byggesten, der består af blandt andet barriereøer, marsk, tidevandslaguner og -dyb, og i begreber som f.eks. sedimentbudget, kystklemning, diger og slikgårde. 

Du får også forklaret, hvorfor både fugle og mennesker valfarter til vaden, og ikke mindst, hvordan samspillet – og nogle gange kampen – mellem menneskets interesser og aktiviteter og naturen med hav, bølger, vind og sand i århundreder har udspillet sig netop der. 

Der er ingen tvivl om, at der i Vadehavet er stærke kræfter på spil. Det er et område, hvor landskabet er i konstant udvikling, og med klimaforandringer og stigende havniveau er det nærliggende at fundere over, hvordan denne helt særlige del af Danmark vil reagere, så det spørger vi selvfølgelig også en forsker om.

God læsning – og pas på! Du vil nok få lyst til selv at få vind i håret og sand mellem tæerne på de vidunderlige vader.

Fie Krøyer Dahl
Redaktør, Geoviden

billede af redaktøren ved vadehavet
Foto: Privat
Flere indlæg